رویاها و نقش آنها در خواب و سلامت روان
چرا خواب می بینیم؟ دلیل دیدن رویاهای مختلف چیست؟ آیا رویاها و کابوس ها چیزهایی را به ما می گویند که در بیداری نمی توانیم بدانیم؟
رویاها و نقش آنها در خواب و سلامت روان
رویاها بخش مهمی از زندگی انسان هستند از سپیده دم تاریخ با ما همراه بوده است، زیرا انسان همیشه در این فکر بوده است که این توهمات عجیب چیست و دلیل دیدن آنها در خواب چیست و با بازگشت به شواهد باستان شناسی متوجه می شویم که مردم بین النهرین شروع به نوشتن رویاها بر روی لوح های سفالی کرده اند. و تلاش برای تعبیر آنها از هزاره سوم قبل از میلاد، هزار سال پس از آنها، مصریان باستان از صد رویای رایج با معانی مورد انتظارشان در یک کتاب رویایی جمع آوری کردند، واضح است که رویاها این جذابیت و رمز و راز را تا به امروز به شدت حفظ کرده اند. اکنون، پس از هزاران سال، ما چیزهای زیادی در مورد آن می دانیم خواب و فواید آناین به بدن زمان کافی می دهد تا آسیب های ناشی از بارهای روزانه را ترمیم کند، سلامت سلول های عصبی را حفظ می کند و کار سیستم ایمنی و روند رشد را در کودکان فعال می کند، اما رویاها همچنان یک منطقه مرموز است که دانشمندان در مورد آن سردرگم هستند و این همان چیزی است که راه را برای منجمان و مفسران باز کرد تا از این درماندگی و دستکاری احساسات مردم در تلاش برای پیوند رویاها با افکار غیبی و رویدادهای آینده که هیچ کس نمی تواند آنها را تأیید یا رد کند، سوء استفاده کنند. ما در مورد مزایایی که رویاها می توانند ارائه دهند، یاد خواهیم گرفتتوضیحات علمی پیشنهادی برای این فعالیت ذهنی شگفت انگیز.
رویاها چیست؟ و چه چیزی در آن متمایز است؟رویاها را می توان به عنوان توهمات شنوایی و بصری تعریف کرد که به طور خاص در مرحله ای از خواب به نام مرحله حرکت سریع چشم (خواب REM) رخ می دهد، در این زمان مراکز عصبی مسئول ذخیره خاطرات جدید از کار می افتند، بنابراین به خاطر سپردن آن بسیار دشوار است. رویاها را چند دقیقه بعد از بیدار شدن فراموش کنیم وقتی بیدار هستیم احساس می کنیم همیشه افکار و احساسات ما تا حدودی جنبه منطقی دارند اما در هنگام خواب و رویاها مغز فعال می ماند اما افکار درون رویاها عجیب و غیرمنطقی هستند. مانند خواب دیدن اینکه در آسمان پرواز می کنید یا در امتحان ریاضی شرکت می کنید با وجود اینکه مدت ها پیش از دانشگاه فارغ التحصیل شده اید و نمونه های بسیار دیگری وجود دارد..) این به این دلیل است که رویاها از فعال شدن مغز ناشی می شود. مناطقی که مسئول احساسات هستند، نه مسئول منطق و قضاوت ذهنی.شاید مهم ترین دلایلی که درک روند رویاها را به یک مشکل پیچیده تبدیل می کند، دشواری در انقیاد آنها است. به دلیل قوانین آزمایش و آزمایش که بر روش علمی حاکم است، بنابراین می دانیم که تعابیر روانشناسان تا حدی مبتنی بر مشاهدات و فرضیات است و معلوم است که رویاها افکار ذهنی هستند (یعنی معمولاً شخص در خواب نقش خودش را بازی می کند و من o نقش شخص دیگر) بر اساس فعالیت ها، رویدادها و گفتگوهایی است که در زندگی روزمره رخ می دهد.
رویاها چه فوایدی می توانند به ما بدهند؟اگرچه محققان در مورد هدفی که رویاها برای آن اتفاق میافتند اتفاق نظر ندارند، اما درباره برخی حقایق و فرضیات مربوط به این فعالیت ذهنی ناخودآگاه اتفاق نظر علمی وجود دارد، از جمله:[1]:رویاها به عنوان روان درمانی: در مرحله REM خواب (مرحله ای که رویاها رخ می دهند)، انتقال دهنده های عصبی مسئول استرس و اضطراب در پایین ترین سطح خود قرار دارند. ترسناک یا شاد.به همین دلیل برخی از محققین تصور می کنند که یکی از کارکردهای رویاها بازیابی خاطرات محرک عاطفی در شرایطی به دور از استرس و اضطراب است که در درمان این حوادث و تسکین آن برای همان فرد مفید است. این محققان از استدلال خود حمایت می کنند که افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) از بی خوابی و اختلالات خواب رنج می برند، که آنها را از پردازش خاطرات آسیب زا و کنترل اضطراب مرتبط با این خاطرات باز می دارد.
رویاها آموزش رویارویی با خطرات هستند. آمیگدال مهم ترین ناحیه مغز برای غریزه بقا یا آنچه به عنوان پاسخ جنگ یا گریز شناخته می شود این ناحیه در هنگام خواب فعال می ماند و به یکی از فعال ترین مناطق مغز در هنگام خواب تبدیل می شود و حتی موثرتر می شود. بنابراین، محققان فرض میکنند که فعال کردن این ناحیه در خواب، روشی است که مغز ما برای مقابله با خطرات و حوادث اضطراری آموزش میدهد. خوشبختانه، مراکز اورژانس کنترل ماهیچهها را در طول خواب از دست میدهند، زیرا ناحیه ساقه مغز ماهیچهها را کنترل میکند و سیگنالهای عصبی ارسال میکند. که مانع کار آنها می شود، به همین دلیل است که ما نمی دویم یا در واقعیت می پریم حتی اگر در خواب پرواز کنیم.
رویاها منبع خلاقیت هستند. یک نظریه فرض میکند که رویاها به رشد تواناییهای خلاق کمک میکنند، بنابراین میبینیم که هنرمندان در همه زمینههای هنری به فضیلت رویاها در ارتباط با مکاشفه هنری اشاره میکنند. لازم نیست رویاهای شما ایدههایی درباره فیلم یا قطعات موسیقی جدید باشد، اما خلاقیت ممکن است شامل این باشد. دستیابی به راه حل های جدید برای مشکلات روزانه تان در فکر آگاهانه تان به ذهنتان خطور نمی کرد.
رویاها حافظه را بهبود می بخشند. یک نظریه رایج در جامعه علمی این است که هدف رویاها این است که به ما کمک کنند خاطرات و اطلاعات جدیدی را که در طول روز به دست می آوریم ذخیره کنیم، از شر خاطرات تصادفی و بی اهمیت خلاص شویم و افکار را در تفکر آگاهانه خود سازماندهی کنیم.
ما می دانیم که خواب مفید است به منظور پردازش و به خاطر سپردن اطلاعات جدید، اما نکته عجیب این است که دیدن رویاهای مرتبط با اطلاعات یا مشکلات مزیت بیشتری را به همراه دارد.در سال 2010، محققان از طریق مطالعه ای دریافتند که شامل وارد کردن برخی افراد به یک پیچ و خم پیچیده برای آزمایش آن می شود. بار اول و سپس استراحتی که برخی از آنها به فکر پیچ و خم بودند و برخی دیگر چرت کوتاهی زدند و در تلاش بعدی مشخص شد که عملکرد افرادی که در این مدت خوابیده اند بسیار بهتر از اجرا بوده است. از بین کسانی که بیدار ماندند، نه تنها این، بلکه افرادی که در طول چرت خواب ماز را دیدند، تقریباً 10 برابر بهتر از کسانی بودند که بیدار بودند و حتی کسانی که خوابیدند و در مورد ماز خواب ندیدند.[2].
عوامل موثر بر محتوای رویاهاتعدادی از عوامل وجود دارد که در زمان آگاهی و کنترل تا حدی محتوای رویاهایمان بر ما تأثیر می گذارد، از جمله:
شرایط سلامتی: شاید مهمترین عاملی که روی رویاها تأثیر میگذارد، عادات خواب ما و اینکه آیا به اندازه کافی میخوابیم، باشد، زیرا مثلاً محرومیت از خواب کافی برای یک یا دو روز، میتواند منجر به فعال شدن مناطقی از مغز بدون مناطق دیگر شود، به خصوص در هنگام ورود به مرحله REM. .) از خوابی که با رویاها همراه است، دانشمندان می گویند هر چه به خواب بیشتری نیاز داشته باشیم، رویاهای ما متنوع تر و پر جنب و جوش تر می شوند و در این حالت توانایی به خاطر سپردن رویاها افزایش می یابد و بر نحوه پردازش افکار و احساسات مغز ما تأثیر می گذارد و در نتیجه در رویاهایی که سرشار از احساسات و رویدادها هستند.
برخی از اختلالات روانی: مشاهده شده است که اختلالات روانی مؤثر بر خلق و خو مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال دوقطبی می توانند احساسات منفی و آزاردهنده ای را در رویاها و کابوس ها ایجاد کنند و داروهایی که برای درمان این بیماری ها استفاده می شوند، مانند داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد اسکیزوفرنی، با خطر بیشتر کابوس
– غذا: هیچ مدرک قطعی دال بر اینکه انواع خاصی از غذاها با رویاهای بهتر مرتبط هستند وجود ندارد، اما مشخص است که برخی غذاها می توانند توانایی ما را برای به خاطر سپردن رویاهایمان افزایش دهند.مثلا: غذاهای سرشار از قند و نشاسته به ویژه منبع خوبی از انرژی هستند، اما باعث می شوند پس از مدتی احساس ناامیدی کنید، همه عواملی که منجر به تغییر خلق و خوی ما در هنگام بیدار شدن از خواب می شود، می توانند خلق و خوی ما را در ناخودآگاه ما تغییر دهند. برخی مواد غذایی وجود دارند که باعث می شوند در طول شب چندین بار از خواب بیدار شویم، به خصوص در خواب REM، زمانی که فرد در این مرحله از خواب بیدار می شود، بهتر می تواند رویا را به خاطر بیاورد.
– فعالیت های روزانه: رویاها اغلب زمانی اتفاق میافتند که به اندازه کافی نمیخوابیم یا زمانی که مکرراً از خواب بیدار میشویم و برای مدت طولانی نمیخوابیم، و خواب آرام و کافی با احتمال کم دیدن و یادآوری رویاهای متمایز مرتبط است. مطالعهای در سال 2014 نشان داد که ورزش در صبح راه خوبی برای رسیدن به خواب است برای یک خواب آرام و راحت، اگر مثلاً قبل از ظهر می دوید یا دوچرخه سواری می کنید، ساعت بیولوژیکی شما به بدن شما کمک می کند تا هنگام شب به خواب عمیقی برود.[3].
چرا کابوس می بینیم؟ آیا مشکل جدی است؟یکی از جنبههای مثبت رویاها این است که به ما کمک میکنند با احساسات، عواطف و ایدههای جدید مقابله کنیم، در مورد کابوسها، رویاهایی در نظر گرفته میشوند که احساسات منفی مانند وحشت، غم و اندوه یا اضطراب را تحریک میکنند و معمولاً در نتیجه این خوابها رخ میدهند. استرس و اضطراب یا به عنوان عارضه جانبی مصرف برخی داروها تماشای کابوس به خودی خود خطرناک تلقی نمی شود یا جای نگرانی دارد زیرا برای همه اتفاق می افتد، اما دیدن کابوس های مکرر ممکن است منجر به اختلال خواب و دیدهای مکرر شود. اگر شرایط زیر وجود داشته باشد، کابوس ها مشکل محسوب می شوند:• اگر منجر به ترس از خواب شود • اگر خواب را به طور مکرر قطع می کنید • اگر باعث اختلال خواب یا اختلالات و مشکلات روانی شود.بسیاری از افراد گهگاه از کابوس های شبانه رنج می برند و انتظار می رود هر فردی که این مقاله را می خواند در طول زندگی خود یک یا چند کابوس را تجربه کرده باشد. به آمار انجمن علوم خواب آمریکا.
سرانجام.. رویاها یک فعالیت ذهنی شگفت انگیز است که می تواند چیزهای زیادی در مورد افکار و خواسته های پنهان ما به ما بگوید. این دریچه ای به ناخودآگاه است که توسط روانشناس مشهور زیگموند فروید توصیف شده است. مطمئناً سال های آینده حاوی اطلاعات و اکتشافات زیادی خواهد بود. برای رسیدن به حقیقت این پدیده مرموز.